Rezultatele referendumului prin care se interzice construirea în Elveţia de noi minarete ar putea împiedica confederaţia helvetică să găzduiască la Montreaux viitorul Sommet al Francofoniei. Informaţia a fost dată Agenţiei France Presse de surse din cadrul secretariatului general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Republica Madagascar, desemnată la Québec ca ţară gazdă a Sommetului din 2010, a fost scoasă din ecuaţie de organizatori.
Rezultatele referendumului prin care se interzice construirea în Elveţia de noi minarete ar putea împiedica confederaţia helvetică să găzduiască la Montreaux viitorul Sommet al Francofoniei. Informaţia a fost dată Agenţiei France Presse de surse din cadrul secretariatului general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.
Republica Madagascar, desemnată la Québec ca ţară gazdă a Sommetului din 2010, a fost scoasă din ecuaţie de organizatori ca urmare a confuziei instituţionale şi politice care domneşte după alungarea de la putere a preşedintelui Marc Ravalomanana în ianuarie 2009.
În aceste condiţii Elveţia a fost singura ţară-membră care a propus să organizeze reuniunea la cel mai înalt nivel a celor 70 de state care au în comun limba franceză.
Dar refuzul de a construi noi minarete a fost interpretat de ţările musulmane francophone - 7 la număr - ca un semn de intoleranţă religioasă. Conferinţa interministerială ce va avea loc pe 15 şi 16 decembrie va trebui să adopte o decizie urgentă căci, în caz de excludere a Elveţiei, lucrările sommetului din 2010 sunt în pericol.
Totuşi secretariatul general al organizaţiei, prin vocea lui Ousmane Paye, consilier special al preşedintelui Abdou Diouf, s-a dorit conciliant : "Francofonia este un club al unor valori şi ţine ca acestea să fie respectate dar organizaţia a ştiut să depăşească întotdeauna momentele dificile ».
Conferinţa interministeria