Sfarsitul de an bate la usa anului 2009 care s-a dovedit a fi unul cu probleme pentru fermierii mureseni. Cauzele au fost multiple, daca cele economice au fost generate de ineficienta factorilor politici si economici, factorii naturali au dus la obtinerea unor rezultate scazute, fata de anii precedenti.
Primul necaz pentru fermieri a fost in luna aprilie, datorita secetei. Dupa cum stim a plouat doar 26,92 de litrii, fata de o medie multianuala de 58,2 litri pe metru patrat. Un nou val de seceta a urmat in luna septembrie. “Cu toate acestea, s-a reusit obtinerea unor productii relativ bune, la nivelul judetului Mures. Astfel, la cultura de orz, pe o suprafata de 2.605 hectare, s-a obtinut o productie medie de 2.788 de kilograme, la grau, pe 32.398 de ha, s-a realizat o productie de 2.831 kg, iar la orzoaica de primavara, pe 6.654 ha, s-au obtinut 1.570 kg. La ovaz, pe 9.798 ha, s-a obtinut 1. 688 kg, iar la porumb, care detine ponderea in judetul Mures, pe o suprafata cultivata de 56.368 ha, s-a realizat o productie medie de 4.221 de kilograme. In ceea ce priveste cultura de sfecla de zahar, pe 1.612 hectare cultivate, s-a obtinut 35302 kilograme”, a declarat Liviu Timar, directorul coordonator al Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Mures.
Seceta inregistrata in luna setembrie a dus la o intarziere a insamantarilor de toamna, la grau si orz, unde s-a inregistrat un decalaj de o luna fata de perioada optima la arat. Faptul ca in perioada noiembrie-decembrie, vremea a fost favorabila, s-a reusit insamantarea graului in conditii bune si la aceasta data cultura de grau se prezinta bine, cu o densitate corespunzatoare, iar in conditiile in care nu se vor inregistra pierderi la iarna, e posibil ca 2010 sa fie un an agricol bun pentru producatorii agricoli, la graul insamantat in aceasta toamna. “S-a vazut si in acest an ca, la cei care au facu