Volumul „Muzeul Muzeelor“ publicat de Editura Litera, în colaborare cu Editura Mondadori, a fost lansat recent la Bucureşti. O călătorie prin 14 mari muzee ale lumii, începând cu Ermitajul sanktpetersburghez şi terminând cu Muzeul Naţional de Artă al României, permite cititorului întâlnirea cu marii maeştri ai artei europene şi americane.
Preluând celebra expresie a lui André Malraux, şi respectând numai pe jumătate sensul ei, se poate spune că aceasta este transpunerea pe hârtie a „muzeului imaginar".
Ea permite cititorului să treacă în orice moment dintr-un muzeu în altul, să revină dintr-o sală a Luvrului într-o încăpere de la National Gallery din Londra sau de la Galeria Uffizi la Gemäldegalerie din Berlin sau la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) pentru a compara, în câteva minute, figurile „Soţilor Arnolfini" din compoziţia lui Jan van Eyck cu acelea din „Madona cancelarului Rolin" a aceluiaşi artist sau pentru a observa mai bine calităţile expresive ale lui Andrea Mantegna contemplând, una lângă alta aproape, lucrările „Portretul lui Carlo de Medici" şi „Înfăţişarea la templu".
Colecţionari şi mecena
Articolele introductive deschid accesul la fiecare muzeu. Precedate de un citat adecvat din opera unui clasic, ele spun povestea oraşului, a naşterii muzeului, a evoluţiei lui. Selecţia lucrărilor prezentate este bazată pe valoarea estetică, dar şi pe subiectivitatea diferiţilor colecţionari şi pe direcţiile de gândire şi de apreciere artistică ale epocilor succesive. „Oh, bătrână lume!
Înainte de a ceda, / cât timp te stingi uşor, într-o dulce tulburare, / opreşte-te, înţeleaptă ca Oedip, / în faţa Sfinxului enigmei antice...! Rusia este Sfinxul!", scria Aleksandr Block. Iar Ermitajul este un exemplu al enigmei care a determinat ridicarea minunatelor palate în mlaştinile Nevei, care a împins ţarii să strângă o incredibilă cole