Ne plângem că nu avem destui bani pentru pensii şi salarii, pentru drumuri şi canalizare, că nu avem personal suficient de bine calificat.
Iar odată cu declanşarea crizei financiare, lucrurile stau şi mai prost, deoarece minusurile la buget din anii trecuţi s-au transformat în minusuri şi mai mari.
Pentru autorităţile române scăderea veniturilor din taxe la buget este o adevărată tragedie, deoarece nu au altceva în schimb cu ce să acopere gaura.
Vestea bună este că acel ceva există. Vestea proastă este că seamănă cu Fata Morgana: o vezi, parcă te apropii de ea, dar când încerci să o atingi, îţi dai seama că te-ai aruncat în gol. Aşa sunt, în acest moment, fondurile europene destinate României pentru perioada 2007-2013.
Care sunt sumele ce ne aşteaptă de fapt? Fondurile structurale şi de coeziune se cifrează la 19,2 miliarde de euro. Dintr-un alt fond comunitar, ne mai aşteaptă alţi peste 11 miliarde de euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală. În total sunt peste 30 de miliarde de euro, o sumă cu 50% mai mare decât banii pe care i-am împrumutat de la FMI, Comisia Europeană şi alte instituţii internaţionale pentru a ne acoperi găurile de moment.
Însă, spre deosebire de creditul extern, pe care îl vom returna cu dobânda aferentă, banii europeni ne-ar putea veni gratis, numai dacă am munci să-i luăm. Subiectul pare însă că nu interesează pe nimeni. Doar din când în când, cineva se trezeşte ca din somn şi critică guvernul că am absorbit puţini bani de la UE şi că, de fapt, România dă la bugetul comunitar mai mult decât ia.
Apoi Ministerul de Finanţe iese cu replica şi ne aminteşte că, dacă punem la socoteală şi fondurile de preaderare, situaţia se schimbă radical şi că, de fapt, primim mai mult decât dăm. Şi subiectul intră din nou în amorţire.
Pe nimeni pare să nu intereseze c