Romania are nevoie de o ajustare graduala a deficitului bugetar, cu accent pe cheltuieli, a declarat marti Catalin Pauna, senior economist la biroul din Romania al Bancii Mondiale. Acesta a mai precizat ca, pe termen scurt, o crestere a taxelor nu ar putea sa reduca deficitul dintre venituri si cheltuieli.
"As vedea o ajustare graduala a deficitului bugetar, cu accent pe cheltuieli, in principal pe cele cu personalul. Este necesar sa scadem cheltuielile. E greu ca atunci cand economia creste cu 5-6% pe an sa te gandesti sa faci ajustari structurale. Am crescut cheltuielile atunci cand lumea trebuia sa se gandeasca la restructurari, la reducerea costurilor", a spus Catalin Pauna.
Acesta a mai spus ca este greu de crezut ca o eventuala crestere a taxelor ar putea sa compenseze reduca deficitul dintre venituri si cheltuieli. "Ar trebui sa fie cresteri foarte mari", a afirmat Pauna.
De asemenea, Romania are nevoie de un sistem mai performant de colectare a taxelor, a mai spus oficialul Bancii Mondiale.
"Bulgaria are an grad de colectare al taxelor mai bun decat Romania. In Bulgaria, care are un nivel de 20% al TVA, prin colectarea acestei taxe asigura 11% din PIB. In Romania nu-mi amintesc sa fi depasit 8%. Acesta este un semn ca gradul de colectare poate creste", a spus el.
Totodata, Juan Zalduendo, economist-sef in cadrul Bancii Mondiale, a precizat ca Romania are nevoie de o politica inteligenta de cheltuiere a banilor publici, care va duce la sustenabilitate fiscala si bugetara.
"O cheltuire mai inteligenta a banilor publici va duce la o sustenabilitate fiscala si bugetara. Asta nu inseamna ca Romania se va intoarce prea curand la o crestere economica de 7%", a spus Zalduendo.
Juan Zalduendo a mai mentionat ca statele din Europa Centrala si de Est trebuie sa se gandeasca la o consolidare fis