Statul nu mai poate susţine singur investiţiile în energie, astfel că este nevoie de atragerea capitalului privat, consideră Carmen Neagu, director GE Energy. Preţul final al energiei va creşte într-o primă etapă după finalizarea noilor capacităţi de producţie, însă, pe termen lung consumatorul va fi cel avantajat.
Anul crizei şi restrângerea investiţiilor mari din energie au venit într-un moment extrem de nepotrivit pentru sistemul energetic românesc, când realizarea de noi capacităţi de producţie este vitală.
„În estul Europei, întârzierea investiţiilor în noi capacităţi energetice are un impact suplimentar, pentru că în această zonă vârsta medie a capacităţilor instalate în centralele producătoare de energie este de 32 de ani şi eficienţa medie, de 30%", a declarat, pentru „Adevărul", Carmen Neagu, director executiv pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova al GE Energy, divizia de energie a gigantului american General Electric (GE).
Tehnologii din anii 1960
Aceasta a explicat că întârzierea unor noi investiţii în energie are impact inclusiv asupra competitivităţii produselor pe care regiunea le exportă. „România nu face excepţie, întrucât cea mai mare parte din capacităţile instalate sunt proiectate în anii 1960, 1970. Aceasta este o problemă esenţială pentru România, mai ales că în ultimii ani producţia de energie a fost cea mai văduvită de investiţii în capacităţi noi", a arătat Neagu.
Cum a ajuns România în această situaţie? „În domeniul energetic sunt investiţii care necesită costuri însemnate, cu durată foarte mare de recuperare. Pentru economii în tranziţie, astfel de efort investiţional este dificil de gândit în contextul unei restructurări economice însemnate. Poate că nu a existat o stabilitate suficientă în zona strategiilor şi o continuitate a acestor direcţii", consideră oficialul GE.
Zonele în care investiţiile