Fostul magistrat i-a trimis în judecată pe Chiţac şi Stănculescu şi a anchetat zeci de generali din armată şi din SRI pentru corupţie.
Profil
Născut: 2 iulie 1958, Timişoara
Studii: Facultatea de Drept de la Cluj
Job: Avocat
Familie: Căsătorit, are doi copii
Procurorul Romeo Bălan comemorează 20 de ani de la Revoluţie lansând pe piaţă „Victimele libertăţii”, o carte despre timişorenii care şi-au pierdut viaţa în primul oraş liber de comunism.
„Este varianta care reiese din documentele oficiale şi din probele existente. Am scris despre victimele care au murit până în 22 decembrie. Sper să apuc să scriu o carte şi despre cei care au murit după această dată”, a spus fostul magistrat, care s-a pensionat anul trecut şi a trecut în avocatură.
A trimis în judecată securişti şi miliţieni
Bălan este procurorul care i-a anchetat şi i-a trimis în judecată pe securiştii şi miliţienii acuzaţi că au participat la măcelul de la Revoluţia din 1989, în primul proces de la Timişoara. „Atunci au fost trimişi în judecată politicienii, securiştii şi miliţienii. Armata era prea puternică pentru a fi anchetată în primii ani de după Revoluţie. S-a pus în discuţie, însă dosarul a fost blocat, iar apoi i-am trimis în judecată pe generalii Mihai Chiţac şi Victor Stănculescu, pentru că generalul Ştefan Guşă a murit între timp”, a spus procurorul Bălan.
Fostul magistrat spune că generalii erau obligaţi să plătească mai devreme sau mai târziu pentru sângele vărsat la Timişoara pentru că făceau parte din comandamentul desemnat să reprime revolta de pe stradă, generalii preluând comanda trupelor armatei, ale miliţiei şi securităţii care au deschis focul. „Nu mă interesează dacă fac puşcărie la 80 sau 90 de ani. La un viol, dacă trei violează şi al patrulea asistă, e considerat complice. Generalii au făcut parte din acel