PNL a hotarat cu o majoritate zdrobitoare sa inceapa negocieri pentru o majoritate parlamentara capabila sa sustina un premier liberal sau independent. Din cei 181 de lideri liberali prezenti, 173 au fost pentru intrarea la guvernare, unul singur a votat impotriva, iar alti sapte s-au abtinut.
De partea cealalta, PDL, caruia realegerea lui Traian Basescu i-a pus din nou in mana painea si cutitul, avertizeaza ca nu are de gand sa faca mari concesii. "Partenerii de la PNL sunt asteptati, dar nu rugati. Dorim o majoritate stabila, solida, de dreapta si care sa dea Romaniei stabilitate", a declarat ieri presedintele PDL, Emil Boc. In abstract s-ar parea ca exista sanse ca lucrurile sa iasa mult mai bine decat ne-a lasat sa ne imaginam mizerabila campanie electorala la care am fost martori.
In acest moment, taberele sunt fata in fata, adulmecandu-se reciproc, duhnind inca a sange si a ura, coplesite de suspiciuni si neincredere. Nu mai e locul si nici timpul sa explicam cum s-a ajuns aici. E important, foarte important ce si cum s-a intamplat, dar cel mai important in acest moment este Guvernul.
PDL pare sa aiba acum totul. Potrivit lui Emil Boc, acum trei zile, numai doua voturi mai desparteau partidul prezidential de investirea unui nou cabinet. Intre timp, problema s-a rezolvat: Roberta Anastase a anuntat ca alti doi parlamentari PSD si-au dat demisia din partid. Controversatul grup al independentilor din Parlament, care cuprinde astfel 20 de parlamentari, este cel care face diferenta fata de negocierile de la sfarsitul anului 2008. PNL nu poate neglija evidenta, fie ea imorala sau amorala.
Dar, pe de alta parte, oricat de puternic ar fi, Traian Basescu are toate motivele din lume sa inteleaga ca Romania nu are nevoie de un simplu sir de oameni care, adunati la un loc la Palatul Victoria, sa poarte numele de Executiv. Romania are