La Complexul Muzeal de stiintele Naturii (CMSN) din Galati va functiona, incepand din luna ianuarie, un observator astronomic cu cupola, dotat cu un sistem optic asemanator celui de pe satelitul artifical Hubble.
Observatorul Astronomic de la CMSN Galati este cel mai modern din tara si a fost realizat in cadrul unui proiect de colaborare transfrontaliera. Noul observator va fi deschis si publicului, dar va fi si un instrument de lucru util pentru membrii Astroclubului "Calin Popovici", care functioneaza pe langa muzeul galatean. "Este singurul observator din Romania care are un telescop cu sistem optic Ritchey-Cretien, unul dintre cele mai bune din lume, care se afla chiar si pe satelitul artificial Hubble. Este amplasat pe o montura ecuatoriala automata, realizata de o firma din Austria, care a fost declarata de revista americana de specialitate Sky&Telescop produsul anului 2009. Sistemul de fixare si pozitionare a fost declarat montura anului 2009 in lume", a declarat muzeograful Ovidiu Tercu.
Telescopul permite transmiterea in direct, pe internet, a imaginilor observate. Cu ajutorul unui telescop solar pot fi observate exploziile solare. Observatorul Astronomic a fost realizat in cadrul unui proiect de turism educational dezvoltat de Consiliul Judetului Galati si Consiliul Raionului Cahul, in cadrul Programului PHARE CBC 2006. Valoarea totala a proiectului a fost de 503.028 euro, din care grantul a fost de 445.903 euro, iar cofinantarea de la bugetul Consiliului Judetean Galati a fost de 57.125 euro. In cadrul aceluiasi proiect a mai fost realizat si un sistem modern de irigare pe cele 17 hectare ale Gradinii Botanice din Galati, dar si modernizarea dotarilor si amenajarilor la Planetariumul care functiona, de cativa ani, in Complexul Muzeal de Stiintele Naturii.
La Complexul Muzeal de stiintele Naturii (CMSN) din Galati va funct