Fost ofiţer de carieră, sportiv de performanţă, David Segal Iancu e convins că Brăila a fost şi a rămas un oraş al etniilor, prosper şi cu un trecut demn de invidiat.
Figură proeminentă a etniei evreilor brăileni, David Segal Iancu este omul care, la cei 79 de ani ai săi, e mai vioi decât un bărbat de 30 de ani. Mereu vesel, gata să-ţi sară în ajutor, preşedintele Comunităţii Evreilor din Brăila poartă în privirea-i blândă toată înţelepciunea etniei, de la sosirea poporului Lui Dumnezeu pe aceste meleaguri şi până astăzi. Îi place să povestească despre trecutul Brăilei şi se mândreşte că e român.
A reuşit să-i adune laolaltă pe puţinii evrei brăileni şi, mai mult decât atât, e nelipsit de la întâlnirile etniilor cu autorităţile. Anul acesta, la „Sărbătoarea luminilor", s-a aflat, pentru prima dată, un primar al Brăilei, precum şi membri ai etniilor elenă şi lipoveneşti, iar meritul îi aparţine lui David.
„Părinţii mei au fost angrosişti de vite şi s-au mutat din Dorohoi în Brăila, pe când aveam numai 9 luni. Brăila a devenit, astfel, oraşul meu natal, aici am urmat şcoala, aici am muncit şi aici mi-am făcut prieteni", ne-a mărturisit preşedintele Comunităţii Evreilor.
„În perioada interbelică, erau 14 sinagogi evreieşti"
Vestigiile Comunităţii Israelite au aparţinut, deopotrivă, evreilor, dar şi urbei de la Dunăre, obştei de comercianţi, navigatori şi angrosişti vestiţi în toată Europa. La un moment dat, mai bine de 40 % din populaţia Brăilei era alcătuită din străini - greci, evrei, lipoveni, bulgari, armeni, turci sau italieni.
„Şcoala primară la care am învăţat nu mai este, pe locul ei se află un bloc de locuinţe. Clădirea în care a funcţionat Liceul Sanitar, Baia Comunităţii Israelite de pe B-dul Cuza, fosta sală de sport de pe Mihail Sebastian, au fost ridicate de evrei", ne-a spus fruntaşul evreilor brăileni.
David Segal