Prima reuniune a regiunii Sud-Est Europene în formatul iniţiativei ONU a Alianţei Civilizaţiilor (AC) a avut loc pe data de 14 decembrie, în Sarajevo. Cu această ocazie a fost adoptată Declaraţia de la Sarajevo şi Strategia regională a Alianţei Civilizaţiilor în Europa de Sud-Est.
La conferinţă au participat peste 20 de delegaţii din ţările din regiune şi alte state care au susţinut această dimensiune a AC, precum şi organizaţii internaţionale şi regionale şi reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale şi universităţi.
În alocuţiunea sa, Bogdan Mazuru, secretarul de stat pentru afaceri europene şi şef al delegaţiei române la această conferinţă, a subliniat importanţa rolului pe care o are educaţia în sensibilizarea societăţii, în special a tinerilor faţă de diversitatea culturală, precum şi acţiunile ţării noastre pentru asigurarea participării active a celor 20 de minorităţi naţionale la viaţa publică şi transformarea democratică din România.
Delegaţia română a susţinut că Europa de Sud-Est este un spaţiu al confluenţelor şi intersecţiilor identitare lingvistice, culturale, etnice şi confesionale care îşi realizează potenţialul când devine un loc al coabitării şi încrederii. Aspiraţia de integrare europeană a ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană poate juca un rol hotărâtor în consolidarea stabilităţii regiunii şi redefinirea în cheie pozitivă a Balcanilor drept un spaţiu al cooperării şi păcii.
Reprezentanţii delegaţiilor oficiale şi cei ai societăţii civile s-au reunit în cursul după amiezii în grupuri de lucru dedicate dezbaterii rolului predării cursurilor de istorie în regiune, pe antrenarea tinerilor şi noile instrumente de a promova o cetăţenie multiculturală la nivel local. România a fost una din cele mai bine reprezentate ţări la această secţiune interactivă, cinci reprezentanţi ai ONG-urilor româneşti luân