Industria fondurilor mutuale a ajuns la active nete totale de 3,07 miliarde de lei (723 mil. euro), de peste trei ori mai mari fata de finele anului trecut, iar numarul de investitori a urcat la aproape 160.000, potrivit statisticilor raportate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).
La finele lunii noiembrie, cele peste 50 de fonduri mutuale au raportat active nete de 3,07 mld. lei, mai mult cu 300 mil. lei fata de luna precedenta. Cresterea s-a datorat in principal intrarilor nete inregistrate de fondurile monetare in valoare de aproape 220 mil. lei. Din randul acestora, fondul monetar denominat in euro Raiffeisen Monetar a atras cel mai consistent volum de subscrieri, respectiv 160 mil. lei, potrivit AAF.
Dinamica industriei nu a fost unitara anul acesta, cresterile de active fiind inregistrate doar de fondurile cu profil conservator. Cinci fonduri mutuale gestionate de administratori bancari si specializate in plasamente in instrumente cu venit fix au ajuns sa concentreze 75% din activele industriei, in conditiile in care cele mai mari cinci fonduri mutuale controlau 50% din activele totale ale industriei la inceputul anului.
Imaginea industriei locale apare astfel disproportionata: din totalul activelor de 3,07 mld. lei, aproape 1,7 mld. lei sunt investiti in cinci fonduri monetare, in timp ce noua fonduri de obligatiuni detin active de 700 mil. lei, iar cele noua fonduri de actiuni au active nete totale mai mici de 200 mil. lei. La nivel european, fondurile de actiuni au cea mai ridicata pondere, de 30% din activele totale, fiind urmate indeaproape de fondurile monetare cu o proportie de 28%, potrivit statisticilor EFAMA.
La finele lunii noiembrie, cel mai performant fond mutual a fost Active Dinamic, fond de actiuni administrat de societatea Swiss Capital, cu un randament pe ultimele 12 luni de 71%. Din categoria fondurilor cu