Pentru a nu vă supraalimenta, aveţi grijă ca friptura să nu fie mai mare decât un pachet de cărţi, iar porţia de paste să fie cât o minge de tenis.
1 /.
Farfuriile şi tacâmurile de mari dimensiuni aduc şi un consum mai mare de alimente şi pot fi responsabile de acumularea de kilograme nedorite. În plus, studiile arată că acum o porţie de mâncare este mai bogată cu aproximativ 200 de kilocalorii decât în urmă cu 20 ani. În aceste condiţii, păstrarea unei decenţe a porţiilor de mâncare poate deveni esenţială pentru sănătate.
Obiectele din viaţa de zi cu zi vă pot ajuta să cântăriţi cu succes porţiile pentru că, dacă reţineţi imaginea unui obiect, e mai uşor să determina ţi cantitatea de mâncare. Printre obiectele utile în măsurători se numără pachetul de cărţi de joc, mingea de tenis, un bec sau zarurile, explică experţii citaţi de siteul medical webmd.com.
Maximum 150 de grame de carne la o masă
Nu toţi avem „dreptul” la aceleaşi porţii, ţin să ne atenţioneze medicii. „Necesarul caloric se stabileşte în funcţie de mai mulţi parametri, printre care sex, înălţime, greutate, boli de care suferim sau activităţi zilnice”, explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul „Calea Moşilor” din Bucureşti.
Pentru a nu depăşi cantitatea de mâncare de care are nevoie organismul trebuie să aveţi mereu în minte mărimea unei porţii corecte. „O porţie de «bun-simţ» de friptură cu garnitură înseamnă maximum 150 grame de carne, pe care o puteţi asocia cu mărimea unui pachet de cărţi de joc. Garnitura, piure de cartofi sau orez, trebuie să aibă între 150 şi 200 de grame, echivalent cu o minge de tenis de câmp”, spune nutriţionistul Eduard Adamescu.
La friptură şi garnituri adăugaţi salate, care au multe minerale şi vitamine, dând senzaţia de saţietate. Aportul caloric al salatei e neglijabil,