În preajma Sărbătorilor, firmele de mezeluri exportă, săptămânal, zeci de tone de produse tradiţionale din carne, care ajung pe mesele românilor din Italia, Spania şi Cipru. Magazinele şi firmele de distribuţie din străinătate au profitat de numărul mare de imigranţi şi le-au cerut firmelor interne să le livreze periodic produse made in Romania.
Sarmalele, cârnaţii preparaţi în casă, caltaboşul şi toba sunt nelipsite de pe mesele tuturor românilor în perioada Sărbătorilor de iarnă. De Sărbători, bucătăria noastră e preferată şi de conaţionalii noştri care lucrează peste hotare şi care iau cu asalt magazinele specializate în produse tradiţionale româneşti.
Comercianţii din diaspora, dar şi producătorii din România au mirosit businessul şi s-au asociat. Astfel, săptămânal, din România pleacă zeci de tiruri încărcate cu produse tradiţionale româneşti.
Unul dintre cei mai mari exportatori intracomunitari este producătorul de carne Carniprod din Tulcea, care vinde, săptămânal, două tone de tobă, lebăr şi caltaboş în Spania şi în Italia.
„Iniţial, am fost contactaţi de o firmă de distribuţie din Italia care ne-a propus să le furnizăm produse româneşti deoarece au cerere foarte mare din partea imigranţilor. Vindem tot timpul anului, dar acum, în preajma Sărbătorilor, cererea creşte cu peste 20%", ne-a explicat Nicolae Ciuleac, preşedintele Carniprod. De asemenea, producătorul Gepeto Constanţa vinde în Spania, Italia şi Cipru, caltaboşi şi cârnaţi de casă, potrivit datelor companiei.
Cabanos made in Spania
Compania multinaţională Campofrio, cu sediul central în Spania, le-a cerut reprezentanţilor filialei sale din România reţetele originale de şuncă, de cârnaţi şi de cabanoşi pentru a putea oferi astfel de produse românilor din Peninsula Iberică. „Ideea a venit de la Carrefour Spania, care au avut multe cereri din partea românilor ", ne-a d