Mircea Bucur (51 de ani) a orbit complet la 20 de ani, când a suferit o dezlipire de retină.
El a rămas însă pasionat de informatică şi a urmat
cursurile Facultăţii de Matematică la Iaşi. În 1991 a deschis prima firmă privată din municipiul Focşani care crea programe de contabilitate pentru întreprinderi.
Mircea a reuşit să perfecţioneze 15 secţii cu carte în format audio pentru nevăzători, în bibliotecile publice.
Cărţile pot fi „răsfoite" pagină cu pagină cu ajutorul unor softuri speciale, numite cititoare Daisy, donate de fundaţia lui Mircea, prin proiecte cu finanţare din fonduri europene. Bărbatul nu s-a oprit aici şi a perfecţionat un soft prin care cărţile pot fi „citite" pe calculator prin sinteză vocală.
„Îmi caut singur pe internet softurile, apoi îmi creez programele de care am nevoie pentru a reda audio cărţile. Vreau să renunţ la sistemul Braille care-ţi ia mult mai mult timp până citeşti, dar şi pentru că nu toate cărţile sunt redate în acest limbaj.
De exemplu, nevăzătorii nu au acces la partiturile muzicale, deoarece nu sunt redate în Braille. Eu pot să redau audio", a explicat Bucur.
În această toamnă, bărbatul a creat programele necesare pentru editarea audio a manualelor de clasa a IV-a care vor fi distribuite, în ianuarie, gratuit, în premieră în ţara noastră, la Liceul pentru Nevăzători din Buzău.