Este bucătar de mai bine de 30 de ani şi nu regretă că ales această meserie care i-a o ferit mereu satisfacţii. De apoape 10 ani lucrează la Cantina Socială a Primăriei Bistriţa, fiind şi un sprijin moral pentru cei neajutoraţi
Ioan Receanu a ales meseria de bucătar din pură curiozitate. „Aveam 15 ani când am mers la şcoală la Braşov. Nu prea ştiam eu ce însemnă să fii bucătar. M-am dus mai mult din curiozitate, apoi a început să-mi placă şi iată-mă acum, după 30 de ani, făcând ce am învăţat în adolescenţă, practic", povesteşte bucătarul.
Când a mers la şcoală, nu ştia nici măcar să ţină cuţitul bine în mână şi a descoperit pe parcurs că tot ce văzuse în bucătăria de acasă nu se aplică când lucrezi la restaurant. „Îmi amintesc că, înainte să merg la şcoală, mama m-a pus să curăţ cartofi aşa ca un exerciţiu, dar când am ajuns în bucătăria de la restaurant lucrurile au stat altfel. Eu am început stagiul de practică la restaurantul Teleferic din Poina Braşov, acolo am fost repartizat. „Pe vremea aceea, făceam mai multă practică şi mai puţine cursuri teoretice. Aşa că a trebuit să mă adaptez din mers şi, vorba aceea, «meseria nu se învaţă se fură», am furat şi eu cât am putut de la colegi", îşi aminteşte bucătarul.
A gătit pentru Ceauşescu
După finalizarea studiilor, Ioan Receanu a fost repartizat la un restaurant din centrul Braşovului, la „Cerbul Carpatin". Aici şi-a cunoscut soţia pe care a învăţat-o tainele bucătăriei. Tot aici a trebuit să gătească pentru fostul dictator. „Îmi amintesc că înainte să ne apucăm de muncă, au venit ceva medici şi ne-au verificat, au dezinfectat şi verificat toate vasele. Pe noi ne-au făcut chiar cu ceva spray pe mâini, practic ceva dezinfectant. Nu ştiu câte feluri de mâncare am pregătit atunci, dar ştiu că totul a fost foarte strict, pentru că era vorba de Ceauşescu", mai spune bucătarul.
Bucăt