„Incluziunea socială a populaţiei roma - O provocare europeană”
În contextul manifestărilor prilejuite de marcarea a 20 de ani de la căderea comunismului, Ambasada României la Oslo a organizat la data de 14 decembrie 2009, o conferinţă cu titlul „Incluziunea socială a populaţiei roma - O provocare europeană”.
În deschiderea conferinţei, ambasadorul României în Regatul Norvegiei, Cristian Istrate a făcut referire la schimbările pozitive prin care a trecut România în ultimii 20 de ani şi care au transformat-o într-un membru respectat al comunităţii europene.
Invitatul special al dezbaterii a fost Florin Botonogu, expert în cadrul think-tankului „The Policy Center for Roma and Minorities” din Bucureşti. Principalul aspect subliniat de Florin Botonogu a fost “necesitatea stimulării dezbaterii europene pentru identificarea unor soluţii la nivel pan-european privind problematica roma”. Conferenţiarul a explicat că “migraţia populaţiei roma nu trebuie individualizată, ci privită în contextul mai amplu al migraţiei europene, care include populaţia roma şi din alte state, nu doar din România, precum şi alte categorii etnice, profesionale sau sociale”. Conferenţiarul a subliniat necesitatea elaborării unei strategii europene privind populaţia roma şi crearea unui fond structural european care să susţină implementarea acesteia. De asemenea, au fost prezentate eforturile depuse de România pe linia integrării sociale a romilor, care necesită însă timp pentru a-şi face simţite efectele pozitive. În cadrul sesiunii de discuţii, Florin Botonogu a răspuns unor întrebări legate de integrarea socială a romilor la nivel local, segmentul ONG-urilor româneşti active pe problematica roma, dinamica internă a comunităţii roma, conexiunea cerşetorie-infracţionalitate.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe norvegian, Ministeru