Teodor Mărieş este preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie. Înfiinţată, cu acte în regulă, în februarie 1990, de cei care au stat efectiv, în stradă în 20-22 decembrie 1989, dar şi după, Asociaţia a căpătat legitimitate, printr-o sentinţă judecătorească, din 9 februarie 1990. Sursa: Asociatia 21 Decembrie
Nucleul Asociaţiei de revoluţionari a fost foarte activ în vara lui ’90, în timpul mineriadelor, dar şi în timpul manifestaţiei „Piaţa Univesităţii”.
Ca întreaga societate românească, Asociaţia 21 Decembrie s-a confruntat cu lupte intestine, scindări şi scandaluri. În 2003, liderul Asociaţiei 21 Decembrie a devenit Teodor Mărieş.
Cel puţin două momente sunt legate de activitatea şi numele lui Teodor Mărieş: primul, consumat la finele lui decembrie 2004, când o parte din Dosarele Revoluţiei, se apropiau de termenul de prescripţie. „Presiunile făcute de noi, împreună cu toate rudele victimelor, au dus la schimbarea încadrării şi la redeschiderea cercetării penale în Dosarele Revoluţiei”.
Al doilea, protestul încăpăţânat şi 74 de zile de grevă a foamei cu scopul de a opţine copiile documentelor din Dosarele Revoluţiei. Protestul a plecat de la o solicitare a Asociaţiei 21 Decembrie în care aceştia au cerut documentele clasificate din dosarele aflate încă în curs de cercetare penală. Solicitarea revoluţionarilor a fost tranşată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care a obligat Parchetul General să pună la dispoziţia revoluţionarilor toate documentele. Mărieş a anulat prin demersul lui replica peste care nu se poate trece a procurorilor: „Dosarul se află în cursul cercetării penale, astfel că informaţiile nu sunt de interes public”.
evz.ro: Cine se teme de Dosarele Revoluţiei?
Teodor Mărieş: Sunt mulţi. Pe de o parte, oamenii din serviciile secrete, din servicile speciale