Sărbători, familie, brad de Crăciun etc. Filme şi reclame care promovează imaginea familiei ideale. În această situaţie, persoanele singure şi care au tendinţa de a nu recunoaşte starea de deprimare pot avea episoade de depresie sau chiar tendinţe suicidale.
Psihologul Stefania Niţă, coordonator Psihodinamic - Consiliere Psihologică şi Psihoterapie, oferă câteva sfaturi persoanelor care în această perioadă suferă de singurătate.
"De preferat este să nu stea singuri. Cercul de prieteni, familia de origini (părinţi, fraţi) pot fi substitute binevenite, mai ales în situaţia persoanelor care trec prin stări de deprimare accentuată în perioada Sărbătorilor", spune psihologul. Totodată, persoanele care sunt singure trebuie să îşi facă un "plan" pentru perioada Sărbătorilor stabilit cu ceva timp înainte (de ex.: vizitarea cunoştinţelor, o excursie în ţară sau străinătate).
Recomandări
Comunicarea este un aspect important. Încercarea de a sta de vorbă poate să se soldeze de cele mai multe ori cu un refuz categoric din partea celor deprimaţi. E necesar ca aparţinătorii, prietenii să înţeleagă că refuzul acestora nu înseamnă că ei au ceva în mod special şi din această cauză să bată în retragere. E important să aibă răbdare cu ei, să nu devină supărăcioşi şi să îi respingă la rândul lor. Trebuie să acţionăm cu calm, să îi îndrume spre ajutor de specialitate. Consultul de specialitate este singurul care poate da rezultate de durată care să se menţină în timp.
Sfaturi
Persoanele care ştiu că suferă de depresie trebuie să evite, pe cât este posibil, retragerea şi izolarea, scurtcircuitarea comunicării cu cei apropiaţi.
În loc să persiste în refuzul şi "încăpăţânarea" de a rămâne singuri şi de a respinge orice posibilitate de a interacţiona cu cei apropiaţi, cunoscuţi, mai bine ar face efortul de a se dovedi u