Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) administrau la sfarsitul lunii noiembrie active nete de 2,25 miliarde de lei (526 mil. euro) in conditiile in care in cele 19 luni de colectare au incasat contributii brute de 2,04 miliarde de lei, potrivit datelor Asociatiei APAPR. Din diferenta dintre activele nete administrate de fonduri si contributiile brute incasate rezulta un profit net de 212 milioane de lei obtinut pentru toti participantii la Pilonul II.
"Momentul lansarii fondurilor de pensii private obligatorii este un element cheie, in conditiile in care in acea perioada se prefigura deja criza financiara si fondurile au ales sa-si creeze portofolii cu un grad de risc scazut", apreciaza Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii.
In primele 11 luni din 2009 fondurile de pensii private obligatorii au obtinut un randament mediu de 16,3%, in timp ce fondurile facultative au avut un randament de 14,8%. Fondurile de pe Pilonul II au obtinut de la lansare un randament mediu anualizat de aproape 15%.
"Teama investitorilor de a se expune pe pietele emergente a facut ca multe active in lei sa devina foarte ieftine. Fondurile de pensii au achizitionat astfel active la preturi mici si au obtinut randamente importante in momentul in care valoarea lor a revenit pe crestere", explica Craciun randamentele obtinute de fondurile de pensii intr-o perioada de scadere a economiei.
Pe segmentul pensiilor facultative (Pilonul III), la sfarsitul lunii noiembrie erau administrate active nete de peste 192 de milioane de lei (45 mil. euro), dublu comparativ cu finele anului trecut. Numarul participantilor la Pilonul III a ajuns in acelasi timp la 184.000 de persoane, in crestere cu 22% fata de decembrie 2008.
Fondurile continua sa investeasca cea mai mare parte a banilor in obligatiuni in incercarea de a evita volatilitatea pietelor fi