Guvernul nu a luat inca o decizie cu privire la valoarea salariului minim pe economie anul viitor, iar angajatorii din mediul privat spun ca nu stiu ce salariu sa ia in considerare pentru bugetele salariale incepand de la 1 ianuarie 2010.
Dupa cateva luni de negocieri cu patronatele si sindicatele, reprezentantii Ministerului Muncii spun, cu 15 zile inainte de sfarsitul anului, ca nu au stabilit daca si cu cat va creste salariul minim anul viitor.
"Avem nevoie de un guvern cu puteri depline, intrucat salariul minim este stabilit prin hotarare de guvern si o astfel de decizie de majorare are impact direct asupra bugetului", spune Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
Reprezentantii companiilor private afirma ca o eventuala majorare a salariului minim de la 1 ianuarie ar fi nepotrivita in actualul context economic.
"Noi ne-am facut bugetele pentru anul viitor luand in calcul un salariu minim de 600 de lei. O crestere ne-ar afecta puternic, mai ales in conditiile in care un avans la 705 de lei s-ar rostogoli asupra grilelor de salarizare in functie de nivelul de studii", spune directorul de HR al unei multinationale cu cateva sute de angajati de pe piata locala.
Ultimele discutii pe tema salariului minim au avut loc la sfarsitul lunii noiembrie, cand sindicatele si reprezentantii minis terului au cazut de acord ca salariul minim brut pe economie sa creasca de la 600 de lei, cat este in prezent, la 705 lei de la 1 ianuarie 2010. Patronate au declarat la momentul discutiilor ca un salariu minim de 705 lei ar arunca in aer bugetele, in conditiile in care afacerile au scazut puternic in ultimul an, si au propus o majorare de doar 50 de lei de la 1 ianuarie, urmand ca o a doua majorare sa se faca in a doua jumatate a lui 2010, in functie de evolutia economica.
"Ar trebui sa avem o intalnire la Ministerul Muncii in aceasta