“Experienţa acumulată, analiza celor bune, dar şi a greşelilor primului mandat este obligatorie şi în acelaşi timp este premisa ca un preşedinte să îşi exercite mai bine al doilea mandat. Este, de asemeni, un alt obiectiv al celui de-al doilea mandat de preşedinte al României, acela de a fi mai bun decât în primul mandat” – Traian Băsescu, la Curtea Constituţională, azi-dimineaţă.
Cîteva ore mai tîrziu, se plîngea unei delegaţii prezente la consultări că unele partide au negociat între ele o majoritate contra sacrificării rezultatelor referendumului. (Cu alte cuvinte, te sprijin dacă nu punem în aplicare reducerea numărului de parlamentari şi desfiinţarea unei camere). Cine cu cine a purtat această discuţie ? PSD şi PD-L nu s-au întîlnit, iar PD-L şi UDMR sînt deja parteneri. Îmi place să cred că nu e vorba nici de PSD şi PNL, pentru că asta ar însemna că o terţă ureche a ascultat şi a raportat. Ca atare, rămîne varianta PD-L – PNL, în care democrat-liberalii au dat fuga să-i spună preşedintelui, ceea ce nu e deloc nou sau uimitor. Voiam doar să notez revenirea la retorica obişnuită a preşedintelui: ştiu chestii ! Şi sînt gata să le arunc în spaţiul public, chiar dacă nu sînt probate şi nu s-au discutat în prezenţa mea. Mă gîndesc că în momentul în care spui că vrei să negociezi, nu antagonizezi respectiva parte şi nici n-o demonizezi prin afirmaţii discutabile, unde e vorba de cuvîntul lui Boc contra cuvîntului lui Antonescu, de exemplu…
La consultările cu liberalii, Traian Băsescu le spunea că îi vrea alături de PD-L, pentru formarea unui oportun şi logic guvern de dreapta. Peste 45 de minute, acelaşi preşedinte le cerea social-democraţilor să analizeze posibilitatea de a participa la un guvern de uniune naţională ! Nu cred că liberalii s-au simţit lezaţi… La fel cum nu cred că intenţia serioasă a preşedintelui este de a-i vedea pe pesedişti din nou