Păstârnacul este un tonic recunoscut pentru inimă şi pentru plămâni, are efecte antitoxice şi diuretice.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul acestei legume în sezonul rece datorită conţinutului bogat în substanţe cu efect benefic în tratamentul virozelor şi altor infecţii respiratorii şi în reducerea febrei.
Păstârnacul este o sursă importantă de fibre, de vitamina C, dar şi de minerale cum ar fi calciul, potasiul, magneziul, fierul şi iodul.
Este indicat într-o gamă largă de afecţiuni, printre care reumatismul şi guta. De asemenea, această legumă stimulează apetitul copiilor.
Reţeta săptămânii : Supă de păstârnac
Ingrediente: 2 l de apă, 1 kg de păstârnac, două fire de praz, două cepe, o legătură de pătrunjel verde, 2 linguri de ulei de măsline presat la rece şi zeamă de lămâie.
Preparare: În apa care clocoteşte, puneţi păstârnacul tăiat rondele, ceapa şi prazul tăiate mărunt.
Când legumele au fiert, se pune supa în castroane. La fiecare porţie de supă se adaugă zeamă de lămâie după gust, câteva picături de ulei de măsline şi pătrunjel tocat mărunt.