FMI va fi flexibil în ceea ce priveşte o eventuală reducere a expunerii băncilor străine în România, dar până în prezent instituţiile comerciale nu au avut o astfel de solicitare şi şi-au menţinut angajamentele, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a acordului cu România. "În noiembrie am avut o întâlnire la Bruxelles. Am convenit că nivelul ţintă al expunerii să rămână neschimbat. Avem întâlniri la fiecare şase luni să discutăm angajamentele, dar
FMI va fi flexibil în ceea ce priveşte o eventuală reducere a expunerii băncilor străine în România, dar până în prezent instituţiile comerciale nu au avut o astfel de solicitare şi şi-au menţinut angajamentele, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii de evaluare a acordului cu România.
"În noiembrie am avut o întâlnire la Bruxelles. Am convenit că nivelul ţintă al expunerii să rămână neschimbat. Avem întâlniri la fiecare şase luni să discutăm angajamentele, dar dacă situaţia se va schimba, suntem dispuşi să fim flexibili", a afirmat Franks, întrebat despre posibilitatea reducerii expunerilor cu mai mult de 3% în România.
Băncile au deschis deja uşa
La 25 noiembrie, după întâlnirea de la Bruxelles a grupurilor financiare cu oficialii FMI, Comisiei Europene şi BNR, surse bancare prezente la discuţii au declarat pentru Mediafax că grupurile-mamă ale primelor nouă bănci din România ar putea să nu mai respecte angajamentele asumate în cadrul întâlnirilor de la Viena şi Bruxelles, dacă board-ul FMI nu aprobă revizuirile trimestriale ale acordului stand-by în maxim şase luni de la data programată iniţial.
Franks a menţionat că băncile au fost de acord să menţină expunerea la nivelul convenit.
"Nu au cerut o reducere. Băncile au simţit că nu este nevoie să scadă expunerile, iar cele care le-au redus au convenit să le readucă la nivelul stabilit", a mai spus Franks.
SURSA