Instanţa supremă a decis, printr-o hotărâre definitivă, că ambasadorul României la Lisabona, Gabriel Gafiţa, nu a colaborat cu Securitatea, admiţând recursul acestuia la decizia anterioară a Curţii de Apel Bucureşti. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbătut, în urmă cu o săptămână, recursul lui Gabriel Gafiţa împotriva deciziei din 28 mai, a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit căreia acesta a colaborat cu Securitatea. În urma deliberărilor, judecătorii instanţei supreme au admis recursul lui Gabriel Gafiţa şi au desfiinţat decizia Curţii de Apel Bucureşti.
Curtea de Apel a gândit altfel
În 28 mai, Curtea de Apel Bucureşti a decis că ambasadorul României la Lisabona, Gabriel Gafiţa, a colaborat cu Securitatea, admiţând cererea Consiliului Naţional pentru Studirea Arhivelor Securităţii (CNSAS) de constatare a acestui fapt.
Curtea de Apel Bucureşti a arătat, în motivarea sentinţei, că Gafiţa a fost recompensat cu bani, iar informaţiile furnizate erau de natură a expune persoanele vizate, de cele mai multe ori alţi scriitori. Gabriel Gafiţa a fost recrutat în calitate de colaborator în 24 februarie 1977, când a dobândit numele de "Rosetty", potrivit motivării.
"De la data recrutării, 1977, Gabriel Gafiţa a furnizat Securităţii rapoarte despre persoane, probleme, fenomene, stări de spirit din mediul literar, ţinând cont de calitatea sa de scriitor, iar scopul recrutării a fost îndeplinit, deoarece Securitatea urmărea cunoaşterea stării de spirit în mediul literar, în vederea prevenirii unor fenomene negative", se menţionează în motivarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti.
Din notele informative date de Gabriel Gafiţa rezultă că a furnizat Securităţii, periodic, informaţii concrete despre persoane, stări de lucruri în scopul "cunoaşterii în mai bune condiţiuni a stării de spirit în mediul