Reabilitarea termica a locuintelor vechi presupune schimbarea ferestrelor, izolarea peretilor, a subsolului si a acoperisului, pentru a reduce risipa de caldura.
Programul de reabilitare termica a apartamentelor, inceput in 2005, da semne de dezmortire la sfarsitul acestui an. Circa 80% din locuintele cuprinse in program in anul 2009 vor fi terminate. Chiar daca nu mai exista fonduri pentru noi lucrari pana anul viitor, presedintii asociatiilor de proprietari sunt sfatuiti sa depuna dosarele la primarii, pentru a fi pusi pe lista de asteptare.
Conducerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei estimeaza ca in 2009 vor fi finalizate lucrarile la circa 25.000 de unitati, dintr-un total de 43.000 de apartamente incepute. "In 2010 vrem sa dublam numarul apartamentelor din program, daca vom avea banii necesari", a declarat Razvan Murgeanu, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii. Un rezultat care pare bun, daca il comparam cu cele ale anilor trecuti, dar care este cu mult in urma fata de nivelul la care trebuie sa ajungem.
Planul de Actiune pentru Eficienta Energetica arata ca angajamentul statelor membre ale Uniunii Europene este de a reduce consumul de energie cu 20% pana in 2020. Romania s-a angajat sa scada consumul energetic cu cel putin 9%, in urmatorii 9 ani, in cadrul planului.
In pasi de melc
Adriana Iftime, director general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), considera ca in tara nostra lucrarile se realizeaza in pasul melcului, comparativ cu ritmul din alte tari. "Pana acum, rata de modernizare a fondului locativ din Romania propusa pentru anul 2009 este de 0,018% si se aplica doar blocurilor de locuinte. La nivel regional, rata de modernizare este de sub 1%, in timp ce in state ca Germania procentul este de peste 2%", a declarat Adriana Iftime.
Pentru a ajunge la ritmul impus