Misiunea FMI condusa de negociatorul-sef Jeffrey Franks a continuat ieri discutiile cu responsabilii din Ministerul Finantelor pe tema bugetului pe 2010 de care depind urmatoarele transe de bani, fiind asteptata la Bucuresti si o echipa de experti ai Bancii Mondiale.
Cele doua mari institutii financiare internationale se contrazic pentru a doua oara in decurs de doua luni, indicand un grad ridicat de preocupare pentru situatia financiara a Romaniei: in noiembrie, dupa caderea guvernului Boc, au anuntat ca isi amana misiunile de evaluare; apoi s-au razgandit si au venit la Bucuresti; au plecat inainte de a trage concluzii finale invocand lipsa unor interlocutori cu puteri de decizie depline si afirmand ca asteapta instalarea unui nou guvern; au revenit acum asupra deciziei, reluand discutiile cu executivul interimar. Practic, FMI si BM incearca sa castige timp in definitivarea bugetului pe 2010 si a masurilor de ajustare de care depind transele urmatoare, odata ce a devenit limpede ca PD-L va ramane principalul partid la guvernare.
Ministrul interimar al finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca se asteapta ca proiectul de buget sa poata fi trimis in Parlament inainte de Craciun, cu tinta de deficit de 5,9% din PIB. De asemenea, el a apreciat ca foarte probabila incadrarea in tinta de 7,3% din PIB pentru 2009.
Catalin Pauna, senior economist la Banca Mondiala responsabil pe Romania, spune ca o echipa a Bancii Mondiale vine astazi la Bucuresti pentru a discuta chestiuni tehnice despre progresele facute in cadrul acordului cu Guvernul Romaniei.
Dar cum de au venit oficialii Bancii Mondiale si ai FMI la negocieri la Bucuresti daca atunci cand au fost ultima data, in noiembrie, au spus ca se vor intoarce doar daca va fi instalat un nou guvern si va fi adoptat bugetul pe 2010?
"Lumea s-a mai schimbat. In contextul unei crize profunde, este nor