Decizia premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, este susţinută în Parlament de un grup de deputaţi. Filat a cerut, ieri, în şedinţa de guvern, ca până sâmbătă să fie gata pachetul de documente necesar pentru a fi scoasă sârma ghimpată de pe Prut.
Simbol al Războiului Rece şi al dezbinării, sârma ghimpată de la graniţa dintre Republica Moldova şi România ar putea dispărea până la 1 martie 2010.
Premierul Vlad Filat a cerut, ieri, ca toată documentaţia necesară să fie pregătită şi înaintată Parlamentului.
În urmă cu ceva timp, un grup de parlamentari de la Chişinău au propus acelaşi lucru. Dacă proiectul lor legislativ va trece de Biroul Permanent, va fi dezbătut în plenul Parlamentului, scrie publicaţia „Jurnal.md".
Documentul conţine două articole: „Legislativul Republicii Moldova hotărăşte scoaterea gardului de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei de stat din partea de vest a Republicii Moldova - de-a lungul Prutului" şi: „Prezenta hotărâre va fi executată până la 1 martie 2010, perioada începerii lucrărilor agricole, de Serviciul Grăniceri al Republicii Moldova, în colaborare cu administraţiile publice locale".
Deputaţii au sugerat chiar ca stâlpii de lemn să fie donaţi oamenilor sărmani din zonă pentru a-i folosi ca lemn de foc. Şi formaţiunea politică extraparlamentară Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) a cerut noii guvernări democratice de la Chişinău să „demonteze sârma ghimpată de la frontiera Republicii Moldova cu România, pe care o consideră „simbol al Războiului Rece şi împărţirii neamului".
Formaţiunea a mai solicitat Guvernului Filat să abandoneze ideea semnării unui Tratat de bază bilateral cu România.
Alte încercări eşuate
La începutul lunii noiembrie, Ion Harea, preşedintele raionului Ungheni, declara că gardul de sârmă ghimpată va fi dat jos până la sfârşitul acestu