Firmele aflate in dificultate financiara vor avea posibilitatea sa evite intrarea in insolventa prin concordatul preventiv sau mandatul ad-hoc, reglementate de Legea 381/2009 publicata in Monitorul Oficial nr. 870 din data de 14 decembrie 2009, care va intra in vigoare la jumatatea lunii ianuarie.
Concordatul preventiv este o intelegere amiabila intre debitor si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor. Mandatul ad-hoc este tot o intelegere intre debitor si creditori, dar care se poate face si cu creditorii care detin mai putine creante, adica nu este o procedura atat de "colectiva".
"Sunt proceduri de prevenire a starii de insolventa si se adreseaza societatilor care sunt in dificultate financiara, dar care nu se afla in stare de insolventa, adica nu sunt datoare catre creditori de mai mult de 30 de zile", spune avocatul Arin Stanescu, managing partner la firma Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii.
"Credem ca firmele vor apela la aceasta lege din 2010, pentru ca debitorul evita astfel intrarea in acea zona gri in care se pierde o parte din creditul comercial cand se intra in insolventa. Se evita stigmatul legat de procedura de insolventa, reticenta partenerilor comerciali fata de o firma aflata in insolventa", apreciaza Nicolae Rusu, practician in insolventa, partener la Casa de Insolventa Transilvania.
Pe de alta parte, unii specialisti considera ca pentru creditori nu este o cale atat de sigura sa-si recupereze creantele ca prin procedura de insolventa.
"Este o masura discutabila, pentru ca in unele cazuri nu este atat de buna pentru creditori", considera avocatul Cristian Petre de la firma Danila, Petre si Asociatii.
Legea ar putea fi o procedura "supla si rapida" folosita de firme si in relatia lor cu institutiile financiare fata de care au datorii, spune avocatul Stanescu. Practic, aceasta lege cree