Ioana Lupea: „Oricât de dragi i-ar fi lui Antonescu micile fraze care i-au adus aplauze, misiunea PNL nu este aceea de a ţine aprinsă flacăra antibăsescianismului dogmatic pentru profitul trustului de presă al familiei Voiculescu”.
La putere sau în opoziţie, PNL va avea de înfruntat o primejdie: încremenirea în proiectul anti-Băsescu. În opoziţie împreună cu un PSD ros de frustrări în urma eşecului de pe 6 decembrie, riscul să devină un partid monomaniac este mai mare.
Astfel, liberalii s-ar putea trezi, la următoarele alegeri prezidenţiale, că şi-au irosit energiile într-un război cu un inamic care nu va mai exista. Crin Antonescu se va lupta cu fantoma lui Traian Băsescu, aşa cum Traian Băsescu şi-a măsurat puterile cu o umbră, a lui Ion Iliescu.
Şi dacă Ion Iliescu ca simbol al comunismului totalitarist mai avea sevă, marota „dictatorul Băsescu” nu s-a impus. Pentru a-şi ţine alegătorii aproape şi pentru a câştiga alţii noi, cred că PNL este obligat să-şi diversifice repertoriul politic şi să privească spre era post-Băsescu.
Să te ocupi exclusiv de Traian Băsescu, în discurs şi acţiune, nu e singura dovadă posibilă de consecvenţă şi moralitate. Iar opoziţia, înţeleasă ca un scop în sine, nu le va aşeza pe creştet liberalilor laurii succesului electoral. Nici proiectul „Johannis”, dacă Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale, nu le-ar fi asigurat, singur, un procent superior la umătoarele scrutine.
Deocamdată, Crin Antonescu şi-a ocupat poziţia în tranşeele războiului cu Traian Băsescu, săpate adânc în ultimele luni, şi pare că nu poate ieşi din transa campaniei electorale.
Luni seară, la Antena 3, în doar o jumătate de oră, liderul liberal a pronunţat aproape la fiecare frază numele lui Traian Băsescu. Confortul pe care îl oferă presa noroioasă de la Antena 3, acolo unde poat