Petrom, cea mai mare companie locala si singurul producator roman de petrol si gaze, spune ca ar putea incepe tranzactionarea pe Bursa de la Viena cu gaze naturale produse intern numai dupa ce Romania va fi interconectata la reteaua europeana de gaze.
Practic, din acel moment, gazul produs in Romania, care este vandut acum numai pe plan local din cauza lipsei posibilitatilor de export, la un pret recomandat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) care este de doua ori mai mic fata de cel din import, va putea fi tranzactionat la un pret stabilit de piata in conditii transparente.
OMV, actionarul majoritar al Petrom, a inceput la sfarsitul saptamanii trecute tranzactionarea gazelor naturale la Bursa de la Viena, prin intermediul platformei Central European Gas Hub (CEGH), detinuta de grupul petrolier austriac. Astfel, tranzactionarea gazelor va fi derulata prin Central European Gas Hub, detinut integral de OMV, si Bursa din Viena, obiectivul fiind incurajarea competitiei pe piata europeana de profil si consolidarea sigurantei aprovizionarii cu gaze in Europa prin cresterea volumelor comercializate.
Deocamdata insa, Petrom nu va putea duce gazul pe care il extrage din Romania pe bursa de gaze din Austria dintr-un singur motiv: inexistenta rutelor de interconectare cu sistemul de transport al gazelor european. Pe termen lung insa, compania nu exclude aceasta posibilitate.
"In prezent nu exista nici posibilitatea de a importa gaze din Europa de Vest, nici de a exporta gaze. Petrom ar putea sa tranzactioneze gaze la bursa de gaze din Viena abia dupa ce Romania va fi conectata la reteaua europeana de gaze", explica reprezentantii Petrom.
Compania asigura jumatate din productia interna de gaze naturale, la egalitate cu celalat producator, Romgaz. Cele doua firme asigura circa doua treimi din necesarul de consum