Persoanele care fac parte din grupele de risc - poliţiştii, grănicerii, profesorii, asistentele, infirmierele, doctorii, bolnavii cronic - şi refuză să se vaccineze contra A/H1N1 îşi vor plăti singuri tratamentul şi spitalizarea, în cazul în care se vor îmbolnăvi, a anunţat ieri medicul Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii (MS). Sursa: Reuters
Vaccinul, mai ieftin decât tratamentul
Un vaccin costă 4 lei, în timp ce un test de diagnostic ajunge la 200 de lei, la care se adaugă antiviralele, antibioticele, costurile uriaşe ale spitalizării. „Vaccinarea este cea mai sigură şi mai ieftină metodă de prevenţie”, a atras atenţia secretarul de stat.
Spre deosebire de vaccinul sezonier, utilizat de mai bine de 30 de ani, multe persoane nu au încredere în noul produs contra A/H1N1 şi amână sau chiar refuză imunizarea. În Timiş, de exemplu, din cele aproximativ 65.750 de doze primite de la Institutul „Cantacuzino”, abia s-au distribuit 10%.
În Bucureşti, deşi lumea este mai receptivă la imunizare, încă există probleme de organizare. Săptămâna aceasta, medicii de familie trebuiau să-şi ridice dozele de vaccin de la direcţiile de sănătate publică şi să înceapă să-şi vaccineze pacienţii bolnavi cronic de pe liste. Însă numărul celor care au făcut deja asta este foarte mic.
„Nu am primit nicio înştiinţare în acest sens. Noi aflăm tot ce trebuie să facem de la televizor şi nu mi se pare normal”, critică sistemul medicul de familie Călin Ciubotaru.
La fel susţine şi medicul de familie Daciana Toma, din Capitală. Aceştia spun că pentru luna decembrie nu şi-au putut ridica nici măcar dozele de vaccinuri care fac parte din schema obligatorie ce trebuie administrată mi cuţilor cu vârste până la 6 ani.
În Ilfov, medicii de familie au primit deja vaccinul pandemic, însă ce