Nivelul crescut al leptinei, un hormon produs în mod natural de către organism şi care este responsabil cu senzaţia de saţietate, având, de asemenea, rol în reglarea funcţiei gonadice, poate reduce în mod considerabil şansele de a dezvolta una dintre cele mai cumplite maladii, Alzheimerul. Sursa: Hepta În acest context, se consideră că elaborarea unui medicament pe bază de leptină este imperios necesară pentru prevenirea acestei boli. Părerea aparţine unui grup de cercetători americani care, pe parcursul a 12 ani, au ţinut sub observaţie un număr de 785 de persoane a căror medie de vârsta era de 72 de ani.
Niciunul dintre subiecţi nu a fost diagnosticat cu vreo formă de demenţă în momemntul demarării studiului. Specialiştii au descoperit că aceia la care nivelul hormonului saţietăţii era mai mare aveau de patru ori mai puţine şanse de a face Alzheimer comparativ cu cei la care leptina înregistra valori scăzute. "Rezultatele acestui studiu sunt deosebit de importante şi pot fi cumulate cu date recente obţinute,în urma unor experimente de laborator, care demonstrează că leptina îmbunătăţeşte memoria. În cazul în care primim şi confirmările din partea altor echipe de medici, putem spune că am descoperit o nouă cale către prevenirea şi tratarea Alzheimerului", a declarat pentru AFP medicul Wolfgang Lieb, de la Universitatea din Boston.
Demenţele reprezintă unele dintre cele mai temute afecţiuni ale vârstei a treia şi totodată unele dintre cele mai devastatoare, din cauza suferinţelor pe care le produc. Mai mult de 90% dintre demenţe sunt reprezentate de boala Alzheimer, demenţa vasculară, demenţa cu corpi Lewy şi alte demenţe degenerative. Din nefericire, se estimează că, în următorii ani, numărul persoanelor care suferă de demneţă va creşte în mod dramatic, principala cauză fiind îmbătrânirea populaţiei.
În România sunt înreg