» O data cu venirea iernii, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta a devenit adapost pentru oamenii strazii.
» Unitatea sanitara are deja un deficit mare de cadre medicale, iar fondurile pentru materiale sanitare si medicamente sunt din ce in ce mai mici.
Avalansa de cazuri sociale la care trebuie sa faca fata medicii in sezonul de iarna se adauga cazurilor de afectiuni cardiace, fracturilor, specifice anotimpului. In opinia dr. Danut Capatana, managerul SCJU, este necesar ca autoritatile sa ia masuri in ceea ce priveste soarta asistatilor social. "Activitatea noastra curenta este mare, acum avem si o categorie mare de asistati sociali, care, practic, ne paraziteaza activitatea. In cea mai mare parte, acesti oameni nu reprezinta cazuri medicale, ci sociale", a subliniat managerul unitatii sanitare. Dr. Capatana va purta o discutie cu autoritatile locale pe aceasta tema, astfel incat pe perioada iernii asistatii social sa fie indrumati catre alta locatie. Numai ca, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, la nivelul judetului nu exista un serviciu de tip rezidential pentru aceasta categorie de oameni, ci doar un serviciu de asistenta sociala care demareaza anchete la sesizari.
"Spitalul ne mai trimite sesizari, iar noi facem anchete si cautam solutii. In situatia in care persoana in cauza are si afectiuni, este institutionalizata in centre de adulti pentru recuperare. Daca nu, poate ajunge in centre de ingrijire si asistenta", a precizat Roxana Onea, purtatorul de cuvant al DGASPC. In prezent, centrele functioneaza la capacitate maxima, fiind ocupate de persoane care nu pot fi ingrijite la domiciliu. Unele dintre ele au si familii, insa din cauza programului incarcat al rudelor nu poate sta nimeni cu ele acasa.
Potrivit sursei citate, in centrele d