Salariul minim al angajaţilor din privat ar putea fi 650 de lei, iar cel al bugetarilor, 705 lei. La acestea, se adaugă salariul garantat de stat. Sursa: Reuters
România ar putea avea anul viitor trei salarii minime, şi nu unul singur la nivel naţional, ceea ce ne-ar arunca înapoi în timp şi ne-ar face „unici în Europa, în sens negativ”.
Aşa susţin nu doar reprezentanţii patronatelor şi sindicaliştii, ci şi oficialii Ministerului Muncii, în opinia cărora, vinovată de acest regres ar fi criza economică, ce a condus la scindarea posibilităţilor financiare ale patronilor de cele ale statului.
Concret, estimează specialiştii, de la 1 ianuarie 2010 vom avea un salariu în sectorul bugetar, altul în mediul privat şi încă unul garantat de executiv - în funcţie de care se va calcula, spre exemplu, cuantumul amenzilor aplicate pentru abaterile de la normele rutiere.
Două salarii vin de la stat
Astfel, pentru 2010, venitul lunar minim brut în sectorul bugetar a fost stabilit, prin Legea unică de salarizare, la 705 lei.
„Legea salarizării unitare, care a fost publicată în Monitorul Oficial, prevede foarte clar această valoare, de la care se pleacă în calculul salariilor din grilă. Ea nu va fi schimbată, iar în 2010 vor creşte doar salariile bugetarilor care au acum mai puţin de 705 lei”, a explicat Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii.
Oficialul a menţionat însă că „acest indicator nu reprezintă automat şi echivalentul salariului minim garantat în plată” - care reprezintă minimul folosit în orice negociere salarială, în funcţie de care se calculează şi alţi indicatori, cum ar fi cuantumul contravenţiilor.
Potrivit acestuia, viitorul guvern va decide dacă menţine nivelul acestui salariu minim garantat la 600 de lei, cât este acum.
Cât priveşte sa