Pregătirile pentru masa de Crăciun sunt în toi în familiile maramureşenilor. Plăcinta cu mere şi scorţisoară, haioşele şi toba sunt doar câteva dintre bucatele tradiţionale preparate în acest an. Sorin Dorolţan din Recea dezvăluie o parte din secretele pregătirii preparatelor tradiţionale de sărbători.
„Nicării nu eşti mai bine omenit ca-n Maramureş“, zice o vorbă din bătrâni. Iar asta şi pentru că, de Crăciun, maramureşenii îşi îmbie colindătorii cu bunătăţi de tot soiul: tradiţionala ţuică, plăcintă cu mere, tobă şi vestitele haioşe. Secretele acestor preparate tradiţionale stau ascunse în reţetele transmise din generaţie în generaţie de la bătrânii satului.
Bucătarul Sorin Dorolţan (45 de ani) din Recea este unul dintre fericiţii deţinători ai tainelor acestor bunătăţi. „În fiecare an de Crăciun masa noastră este încărcată doar cu bucate tradiţionale. Cârnaţ sau cartaboş, coaste şi, mai ales, tobă sau plăcintă cu mere“, spune bucătarul. Reţetele le-a învăţat de la bunica soţiei sale, „mama Floare“ cum îi zice Sorin.
Crăciun cu miros de scorţişoară
În familia lui Sorin Dorolţan pregătirile pentru masa de Crăciun sunt deja în toi. Dis de dimineaţă au început cu tăiatul porcului şi prepararea tobei. „După ce am pârjolit porcul şi am despicat carnea, capul cu splina şi alte bucăţele de carne se pun la fiert. Se ia stomacul şi se curăţă, apoi se spală cu apă şi ceapă. În final, stomacul trebuie umplut cu boabe de porumb şi frecat în mâini ca să se cureţe“, explică Sorin.
Mai e nevoie doar de sare, piper şi usturoi care se adugă la carnea fiartă şi tăiată bucăţele. Toate ingredientele se bagă în stomac şi se pun din nou la fiert. „Pentru a se aplatiza, toba fiartă se pune între două table de lemn şi se străpunge pentru a ieşi grăsimea“, arată bucătarul.
O plăcintă de nota 10
În familia lui Sorin, Crăciunul nu este Crăciun f