Necesitatea de a găti este însoţită de obicei de o serie de neplăceri, cum ar fi mirosurile de mâncare, căldură, aburi şi condens. Putem scăpa de acestea prin cumpărarea şi instalarea corectă a unei hote.
Hota este un dispozitiv alcătuit dintr-un ventilator şi filtre de aer care absorb mirosurile grele, aburul şi grăsimile. Acest aparat poate avea unul sau două motoare, cu capacităţi de ventilare cuprinse între 125 şi 600 mc/h, şi are două-trei trepte de reglare a debitului de aer ventilat, în funcţie de model. Filtrele pot fi din hârtie, metalice sau din carbon.
Pentru ca hota să fie eficientă, trebuie ţinut cont de mai mulţi factori atunci când o achiziţionaţi. Tipul hotei se alege în funcţie de stilul în care a fost amenajată bucătăria. Se găsesc pe piaţă hote-insulă, rustice, hotă tip şemineu, de perete, încastrabile în mobila de bucătărie şi altele.
Capacitatea de ventilare trebuie să corespundă cu intensitatea cu care se găteşte. La o folosire intensă este necesară o hotă cu trei trepte de reglare a debitului de aer. Pentru o bucătărie în care se găteşte rar şi puţin este suficient ca hota să aibă una-două trepte. Pentru o funcţionare eficientă a hotelor, filtrele trebuie să fie de bună calitate. Când cumpăraţi o hotă, puteţi ţine cont şi de corpul de iluminare, care poate avea valori cuprinse între 20 şi 75 W, nivelul de zgomot, controlul mecanic sau automat, culoare, garanţie şi preţ.
Tipuri de filtre
Filtrele din hârtie se schimbă la două-trei luni, în funcţie de cât de des gătim. Preţul lor este între 6 şi 20 de lei, în funcţie de marcă şi de magazinele în care se comercializează. Acest tip de filtru se foloseşte mai ales la hotele prevăzute cu evacuare către exteriorul bucătăriei.
Filtrele metalice sunt lavabile, preţul fiind în jur de 40 de lei. În funcţie de cât gătim, se pot spăla la două-trei luni şi s