Sute de jurnalişti s-au călcat în picioare în faţa Bella Center din Copenhaga ca să obţină acreditare. Ore în şir au suportat gerul şi ninsoarea, în timp ce aşteptau să fie preluaţi de organizatori şi să primească acreditările de participare la ultimele zile ale summit-ului climei. "Nu puteai să ieşi din rând. Nu te puteai să mergi la baie. Apoi a început să ningă. O femeie a comentat: «Dacă mă va lovi trăsnetul, mă vor lua scoate din rând?»", îşi aminteşte Seth Borenstein de la Agenţia Associated Press. Sarah Mukherjee, corespondent al BBC, explică înghesuiala de luni de la porţile Bella Center prin faptul că săptămâna aceasta la Copenhaga au sosit cele mai importante delegaţii, conduse de cei mai importanţi şefi de stat ai lumii.
"Aveţi grijă obţinerea acreditării este un coşmar" îşi începe Sarah articolul de pe pagina de internet a BBC. Cuvintele nu-i aparţin, însă, ca şi alţi colegi de breaslă, aşa a fost întâmpinată şi Sarah când a ajuns la Bella Center.
POLIŢIA A FOLOSIT GAZE LACRIMOGENE
Mii de manifestanţi care au protestat astăzi în faţa Bella Center şi au încercat să spargă cordoanele de securitate au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene, informează BBC. Manifestanţii, majoritatea reprezentanţi ai societăţii civile, sunt supăraţi că discuţiile de la Bella Center nu au fost deloc constructive în ultimele zile şi că au fost ţinuţi la distanţă de masa negocierilor. Potrivit poliţiei, circa o sută de persoane au ajuns în arest.
Nici reprezentanţii ONG-urilor din România nu au fost lăsaţi să intre la Bella Center. Potrivit unui comunicat al Reţelei de Acţiune pentru Climă România şi al ONG-ului TERRA Mileniul III, "transparenţa procesului de negociere este o condiţie esenţială şi oricare ar fi rezultatul celor două săptămâni de negocieri, validitatea lui nu poate fi atinsă fără participarea publicului. Bella Center din Copenha