Premierul Liviu Negoiţă s-a retras, dar structura sa de guvern rămâne, cel mai probabil, pe mâinile lui Emil Boc. Sursa: Codrin Prisecaru
Astfel s-ar putea rezuma varianta de lucru trasată ieri de liderii PDL, pentru discuţiile programate astăzi cu liberalii. În structura de 14-15 ministere, ultima formulă avansată în PDL, UDMR ar lua două plus vicepremier, iar liberalilor li s-ar pune pe masă trei portofolii - între care Finanţe şi Muncă - şi aceeaşi poziţie de secund al primului-ministru.
Cum şansele ca PNL să intre la guvernare sunt considerate însă aproape nule, pronosticul PDL-iştilor este că împărţirea miniguvernului va fi mai simplă: UDMR două ministere - cel mai probabil Dezvoltare Regională şi Comunicaţii sau IMM-uri, iar PDL restul.
Curent anti-Udrea şi Berceanu
Startul marii împărţeli se dă astăzi, imediat după ce Curtea Constituţională îi va înmâna noul mandat lui Traian Băsescu. Sforile au început să se tragă însă de câteva zile, în PDL conturându-se deja un curent împotriva revenirii la ministere a unor lideri ca Elena Udrea sau Radu Berceanu.
Aşa a reapărut, oficial - ca soluţie de economisire a resurselor, neoficial - ca ieşire din conflictele interne, ideea unui cabinet restrâns la 14-15 ministere. Varianta a fost avansată public de Vasile Blaga, rezerva PDL de premier, după Boc. „Cred că un guvern ca acela propus ca structură de Liviu Negoiţă ar fi foarte bun”, a spus ieri Blaga.
În structura lui Negoiţă, Turismul Elenei Udrea a fost comasat cu Dezvoltarea, promisă UDMR-ului. Un caz asemănător este şi Transporturi-Comunicaţii, portofoliu care ar urma totuşi să se separe în noul guvern.
Dintre actualii miniştri, Blaga ţinteşte Internele, iar Adriean Videanu ar urma să păstreze Economia, transformată într-un Minister al Energiei.
Pe lista indezir