Traian Basescu ne-a promis ca se va schimba. Nu neaparat cu aceste cuvinte, dar a dat de inteles la ceremonia de validarea ca presedinte, de la Curtea Constitutionala, ca si-a invatat lectia pe care romanii (o parte dintre ei, cel putin) i-au dat-o pe 6 decembrie.
Daca este adevarat ca a inteles lectia, daca este adevarat ca si-a asumat-o si ca nu o va uita in viitor, atunci Traian Basescu are sansa unui mandat al doilea mandat mai bun ca primul.
Nu putem parasi capitolul lectiei invatate de Basescu pe 6 decembrie fara sa ne intrebam care este morala (lectia) pe care romanii i-au transmis-o si pe care el a invatat-o? Ar fi foarte important ca fostul presedinte sa nu fi inteles gresit lectia, iar viitorul sef al statului sa nu tina cont de o morala pe care mai bine nu ar fi inteles-o...
Imi permit doar cateva presupuneri despre ce cred ca au vrut romanii sa ii transmita pe 6 decembrie. De exemplu, nu cred ca romanii, in majoritatea lor coplesitoare (nu si din punctul de vedere al catorva ciudati), si-ar mai dori sa o vada pe doamna Elena Udrea prin viitorul Guvern. Poate tot o majoritate la fel de mare nu si-ar mai dori sa o vada deloc.
Imi permit, de asemenea, sa banuiesc ca poate lectia pe care romanii au vrut sa i-o transmita lui Basescu pe 6 decembrie a fost una referitoare si la persoanele cu care presedintelui i-a placut sa se inconjoare.
Poate ca lectia data se refera si la aroganta publica afisata atat de des de membrii partidului care l-a sustinut pe candidatul Basescu, mai ales ca tot ei vor urma sa guverneze, mai mult sau mai putin singuri, si de acum incolo.
Sa luam cu multa bunavointa si credinta declaratiile de cainta si smerenie ale lui Basescu si sa nu il suspectam de la inceput de rea-vointa.
La Curtea Constitutionala, Traian Basescu a mai declarat, imediat dupa recuno