România are nevoie de o politică inteligentă de cheltuire a banilor publici pentru a ajunge la o sustenabilitate bugetară şi fiscală, însă chiar şi aşa, economia ţării nu va mai înregistra prea curând creşteri de 7%, a declarat Juan Zalduendo, economist-şef al Băncii Mondiale (BM).
"O cheltuire mai inteligentă a banilor publici va duce la o sustenabilitate fiscală şi bugetară. Asta nu înseamnă că vă veţi întoarce la o creştere economică de 7%", a declarat Zalduendo. Consolidarea fiscală este necesară în această perioadă pentru statele din Europa Centrală şi de Est, pe fondul unei creşteri economice reduse şi a unei presiuni pe finanţele publice, potrivit raportului lansat, la Bucureşti, de BM, cu privire la efectele crizei asupra Europei Centrale şi de Est. "Viitorul creşterii în regiunea Europa Centrală şi de Est va fi foarte complicat, pentru că înainte de criză creşterea s-a datorat unei lichidităţi globale foarte mari, care acum nu mai este posibilă", a precizat Zalduendo.
POLONIA, MAI PUŢIN LOVITĂ DE CRIZĂ DECĂT ROMÂNIA
Deoarece băncile din ţările baltice, din Polonia şi Cehia au acordat mai puţine împrumuturi în valută, iar ritmul de dezinflaţie a fost mai scăzut, au resimţit mai puţin criza faţă de România. "În Polonia şi Cehia au fost mai puţine împrumuturi în valută decât în România şi ţările baltice. De asemenea, ritmul de dezinflaţie a fost mai bun. În unele ţări, tranziţia a progresat mai mult, politica economică a fost mai bună şi au fost lovite mai puţin de lipsa de lichiditate", a explicat Juan Zalduendo. Acesta a precizat că Polonia urmează să raporteze în acest an o creştere economică de 1%, pe când România va avea o creştere negativă de aproximativ 7%.
BUGETUL PE 2010
Din punct de vedere tehnic, bugetul pentru anul viitor ar putea fi finalizat şi trimis în Parlament până la Crăciun, în condiţiile în c