Cele mai mari 14 companii intrate in insolventa, majoritatea cu capital romanesc, au renuntat deja la 5.000 de angajati.
Joburile a mii de angajati din companiile care au intrat in insolventa sunt amenintate, in conditiile in care actionarii, impreuna cu administratorii judiciari au dreptul legal sa desfaca toate contractele de munca, fara sa fie nevoie de parcurgerea procedurilor de concediere colectiva.
"Din punct de vedere legal, in cazul societatilor care intra in insolventa, nu exista interdictii cu privire la efectuarea de concedieri. Dimpotriva, legislatia in materie prevede ca acestea se pot face in regim de urgenta, fara respectarea termenelor prevazute de Codul Muncii pentru concedierile colective", spune Serban Paslaru, partner in cadrul casei de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.
Mai mult, in lege nu se precizeaza o limita a numarului de angajati care pot fi concediati in cadrul companiilor aflate in procedura de insolventa.
Cele mai mari 14 companii care au intrat in insolventa in ultimele luni au pierdut de la sfarsitul anului trecut cateva mii de angajati, in cadrul proceselor de reorganizare care au avut loc atat inainte de demararea procedurii de insolventa, cat si dupa aceea. Astfel, daca la sfarsitul lui 2008, 14 companii cumulau 12.000 de angajati, in prezent, ele mai numara cel mult 7.100 de salariati potrivit datelor centralizate de ZF. Numarul angajatilor care lucreaza in companii intrate in insolventa este cu mult mai mare, ajungand la cateva zeci de mii.
Grupul Pic, care anul trecut era cea mai mare companie cu capital romanesc din retailul alimentar, a renuntat la aproximativ 500 de angajati dupa intrarea in insolventa, in urma cu cateva saptamani.
Inainte de a cere intrarea in insolventa, fratii Ilie si Cornel Penescu si-au reorganizat businessul si au dat afara 1.200 de oameni. Retailerul in