Satu Mare a fost nominalizat pe lista primelor 15 reşedinţe de judeţ. Clasamentul a fost întocmit în funcţie de calitatea serviciilor publice şi a pornit de la studiile Institutului de Politici Publice. ONG-iştii sătmăreni nu sunt însă de aceaşi părere, considerând că infrastructura, salubrizarea, iluminatul public sunt departe a fi performante.
.
În cadrul unei campanii naţionale ce-şi propune să facă un clasament al celor mai bine gospodărite oraşe din ţară, Satu Mare a fost nominalizat pe lista primelor 15 reşedinţe de judeţ. Alături de oraşe precum Timişoara, Sibiu, Braşov, Cluj-Napoca, Baia Mare sau Arad, Satu Mare a fost nominalizat, potrivit unui comunicat al primăriei, la categoria ,,Oraşe reşedinţă de judeţ“. Aceasta categorie a fost de curând introdusă în ,,Gala Zece pentru România 2009“ a postului Realitatea TV, primarul Iuliu Ilyes urmând să fie prezent, în data de 21 decembrie, la această gală.
„A fost un chestionar cu informaţii legate de «Gospodărirea oraşului», «Taxe şi impozite locale» şi «Social», criteriile de clasificare în această campanile. Satu Mare a mai fost cuprins în topuri ale unor publicaţii şi în clasamentele anuale ale Institutului de Politici Publice“, afirmă primarul Iuliu Ilyes. „Putem spune că ideea acestei categorii a pornit de analizele noastre privind administraţiile locale. Sunt criterii care se referă la serviciile publice, infrastructură, investiţii sau mediu fiscal“, afirmă Elena Iorga, director la Institutul pentru Politici Publice.
Cifra- 33 de milioane de euro au intrat în oraş, în ultimii ani, numai din fonduri europene, potrivit primarului Iuliu Ilyes.
Păreri împărţite
„Dacă criteriile au fost cele ale sumelor cheltuite pentru serviciile publice, atunci tot ce este posibil să fi meritat această nominalizare. Dacă criteriile s-ar referi mai exact la calitatea serviciilor pub