Ciudat sau nu, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Gabriel Gafiţa, diplomat, ambasador în Portugalia (deşi mi se pare că i s-a terminat mandatul) nu a colaborat cu Securitatea, Deşi, din cîte am reţinut, formularea ar fi fost “nu a făcut poliţie politică”. Pentru că, aşa după cum scrie la dosarul judecat:
Curtea de Apel Bucureşti a arătat, în motivarea sentinţei, că Gafiţa a fost recompensat cu bani, iar informaţiile furnizate erau de natură a expune persoanele vizate, de cele mai multe ori alţi scriitori. Gabriel Gafiţa a fost recrutat în calitate de colaborator în 24 februarie 1977, când a dobândit numele de “Rosetty”, potrivit motivării.
“De la data recrutării, 1977, Gabriel Gafiţa a furnizat Securităţii rapoarte despre persoane, probleme, fenomene, stări de spirit din mediul literar, ţinând cont de calitatea sa de scriitor, iar scopul recrutării a fost îndeplinit, deoarece Securitatea urmărea cunoaşterea stării de spirit în mediul literar, în vederea prevenirii unor fenomene negative”, se menţionează în motivarea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti.
Din notele informative date de Gabriel Gafiţa rezultă că a furnizat Securităţii, periodic, informaţii concrete despre persoane, stări de lucruri în scopul “cunoaşterii în mai bune condiţiuni a stării de spirit în mediul creaţiei literare şi în vederea prevenirii unor fenomene negative, în special în rândul tinerilor scriitori”. (din Ev.Z)
Deci, a turnat, a avut nume de cod, a luat bani pentru turnătorii, a fost descoperit de CNSAS, a primit un prim verdict în justiţie pentru asta, dar nu a turnat! După cum zice Curtea Cu Cremă de Justiţie!
pentru comentarii vă invit la mine pe blog
Ciudat sau nu, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Gabriel Gafiţa, diplomat, ambasador în Portugalia (deşi mi se pare că i s-a terminat mandatul) nu a colaborat cu Securitatea, Deşi, din cîte am reţinu