Filmul regizat de James Cameron are astăzi premiera mondială. „Avatar“, un hibrid între animaţie şi film clasic, i-a costat pe producători în jur de 400 de milioane de dolari, dintre care 150 de milioane doar pentru promovare.
James Cameron a lucrat peste 10 ani la acest film, singurul pe care l-a regizat de la lansarea peliculei „Titanic" din 1997.
Cu câteva zile înainte de premiera sa, „Avatar" a primit deja o nominalizare la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film dramatic şi alte câteva mici premii din partea unor organizaţii ale criticilor. Fanii, care au auzit prima oară despre film în urmă cu zece ani, deja şi-au rezervat bilete pentru vizionările de astăzi.
Revoluţia filmului
Încasările peliculei „Avatar" nu sunt însă singura miză a acestuia. Constituit din 40% animaţie foto-realistă şi 60% din film clasic cu actori în carne şi oase, filmul beneficiază de tehnologia revoluţionară „performance capture", care se referă la digitalizarea jocului actorilor, în care a investit şi Cameron.
Adevărata miză este creşterea popularităţii versiunilor 3D şi Imax ale filmelor în rândul fanilor. „Este cinema absolut, dar cred că cinematograful se redefineşte pe sine o dată la câţiva ani cu noile tehnologii", a declarat Cameron, cel care încă deţine recordul pentru cele mai mari încasări ale unui film, datorită „Titanicului", un alt mare risc.
Regizorul este cunoscut şi datorită filmelor SF de mare succes „Terminator", „Abisul" şi „Alien II".
Acţiunea are loc pe o planetă aflată la 4,4 ani-lumină de Terra, numită Pandora. Lumea extraterestră este descoperită de pământeanul Jake Sully (Sam Worthington), un soldat care şi-a pierdut uzul picioarelor în război.
Prin „Programul Avatar", Sully îşi conectează conştiinţa la un corp biologic teleghidat, care poate supravieţui în aerul planetei, to