Consumul de carburanti va scadea pe termen mediu si lung, datorita eficientizarii activitatii operatorilor de transport si a crizei economice, a declarat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, citata de Mediafax. Aceasta a mai precizat ca Petrom va reduce capacitatea de prelucrare a rafinariei Petrobrazi deoarece se inregistreaza o supracapacitate de rafinare.
"Cererea de combustibil va avea doua tendinte: gradul de penetrare a numarului de vehicule nu este la nivelul european, iar cererea pentru sectorul transporturilor poate sa creasca, dar consumul se va eficientiza pentru a emite mai putine noxe. Pe termen mediu si lung vedem o scadere, pentru ca va fi o reconfigurare in transporturi pentru reducerea emisiilor poluante, iar astfel cererea de combustibil va scadea. Plus ca se va reduce si din cauza crizei economice. De asemenea, marjele in rafinare se reduc pentru ca scade cererea, precum si unele industrii", a declarat joi Mariana Gheorghe.
Ea a adaugat ca la nivel global, implicit in Romania, se inregistreaza o supracapacitate de rafinare, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care Petrom va reduce capacitatea de prelucrare a rafinariei Petrobrazi de la 4,5 milioane tone pe an la 4,2 milioane tone pe an.
"In 2008 s-au procesat 13,5 milioane de tone de petrol in Romania, iar cererea a fost de 9,3 milioane de tone. Deci este evident ca exista o supracapacitate", a mai spus Mariana Gheorghe.
Miercuri, Petrom a anuntat ca va renunta la planul de majorare a capacitatii de procesare a titelului a rafinariei Petrobrazi la sase milioane de tone anual si o va reduce la 4,2 milioane de tone anual, pentru a se adapta conditiilor de pe piata. De asemenea, compania a redus investitiile programate in perioada 2010-2014 la Petrobrazi, de la 1,5 miliarde de euro la 750 milioane de euro, aceasta suma fiind alocata pentru