Germanii de la Xella au cautat in ultimii ani sa achizitioneze o fabrica de BCA (beton celular autoclavizat), insa nu au gasit ce cautau si au pornit o investitie proprie de 32 de milioane de euro langa Ploiesti. Fabrica e finalizata si acum Xella poate sa asigure cererea din zona Dobrogea cu unitatea din Bulgaria, zona Transilvania cu fabrica din Ungaria si centrul tarii cu cea de la Ploiesti.
Xella mai avea in plan o investitie intr-o unitate noua de productie de BCA langa Cluj, care ar fi atras alte cel putin 20 de milioane de euro, insa proiectul a fost amanat. In plus, pe termen scurt nu mai are planuri de extindere pe piata locala nici prin achizitii, nici prin fabrici noi.
"Xella este atenta la tot ceea ce inseamna achizitii, insa pentru moment nu exista discutii in acest sens. Ne vom concentra pe investitia de la Paulesti, care va fi o provocare pentru echipa din Romania si ne va permite sa livram comenzile mai rapid", afirma Marius Dragne, directorul de marketing al Xella pe Europa de Sud-Est (Ungaria, Bulgaria si Romania).
Germanii au fost interesati in anii trecuti de preluarea unor companii precum Elpreco Craiova sau Macon Deva, insa acestea au fost achizitionate de grupul irlandez CRH, respectiv fondul de investitii polonez Enterprise Investors.
Xella Ro, divizia locala a grupului Xella, va inregistra anul acesta o scadere de 30-35% a cifrei de afaceri, pana la circa 9 milioane de euro, factor care i-a determinat pe germani sa franeze ritmul extinderii. Oricum, actualele capacitati de productie fac fata cererii si pot acoperi toate zonele din tara.
"Chiar daca vom deveni producatori nu vom renunta la importurile din Bulgaria si Ungaria, in schimb se vor reduce semnificativ costurile logistice. De exemplu, pentru zona Constantei putem livra de la fabrica din Dobric, Bulgaria", sustine Dragne.
Gata intr-un an. Xell