Mituri şi realităţi izbitoare, munţi înalţi şi mare capricioasă, amestec de Orient şi Occident, o ţară a contrastelor, aceasta ar putea fi definiţia empirică a României. Iubită de unii, apreciată de alţii şi hulită de cei care au avut parte de experienţe nefericite sau doar sunt uşor influenţabili, ţara lui Dracula, a lui Ceauşescu sau a lui Hagi atrage în continuare turişti şi dă naştere multor poveşti care confirmă sau infirmă păreri deja formate.
Brandul de ţară a fost o experienţă eşuată şi, în lipsa unor opinii avizate şi a unei etichete puternice, care să vândă produsul turistic numit România, lumea este servită cu poveşti mai mult sau mai puţin obiective şi cu sfaturi mai mult sau mai puţin avizate.
Sfaturile străinilor ”Fii atent la copiii care vor să îţi distragă atenţia sau la pseudoartiştii îmbrăcaţi în poliţişti care vin şi îţi cer paşaportul sau portofelul.
Dacă cineva îmbrăcat în haine de om al legii îţi arată o insignă şi pretinde că este poliţist, ar trebui să te gândeşti de două ori înainte de a te lăsa păcălit. Niciun poliţist nu ţi-ar cere să vadă banii sau cărţile de credit. Dacă ai dubii, roagă-l pe respectivul om al legii să te însoţească până la cea mai apropiată secţie de poliţie.
Călătoria cu taxiul ar trebui evitată cât de mult posibil, având în vedere că, cel mai adesea, turiştii străini sunt înşelaţi de şoferii de taxi. Dacă nu ai altă alternativă de transport, încearcă se chemi taxiul prin telefon, notează numărul acestuia şi stabileşte preţul dinainte.
Dacă eşti femeie, nu merge niciodată singură pe stradă şi nu te îmbrăca extravagant sau sumar- topurile şi pantalonii scurţi atrag cu siguranţă atenţia. Hărţuirea sexuală este o problemă binecunoscută în Bucureşşti.
Ar fi bine să fiţi atenţi la minoritari, în special la cei cu pielea închisă la culoare, cunoscuţi drept ”romi” sau ”ţigani”. Aceşt