A intrat la liceu cu media 10, iar acum scrie eseuri apreciate pe plan naţional, cât şi internaţional. Anul viitor va merge să studieze jurnalismul în patria lui Shakespeare.
Adrian Duţă e un tânăr care ştie ce vrea de la viaţă. A început să scrie proză scurtă încă din gimnaziu. „Scriu încă din clasa a cincea, dar cu adevărat această pasiune a început în liceu, cu ajutorul profesoarei Nineta Toma. Ea este cea care mi-a dezvoltat spiritul de artist şi mi-a arătat că se poate face ceva şi în literatură. Am început pe la 15 ani să scriu proză scurtă, chestii mai uşoare, care m-au ajutat să câştig experienţă. Apoi am început să folosesc şi filozofia, ba chiar, deseori, pentru a-mi întări afirmaţiile pe care le fac în eseurile mele, parafrazez diferiţi filozofi“, ne spune Adrian.
Vrea să schimbe faţa presei scrise
Succesele sale se leagă în special de olimpiadele de limba română, dar şi de o mulţime de concursuri naţionale şi internaţionale de eseu.
„Am fost la olimpiada de limba română, unde am reuşit să obţin premiul trei la nivel naţional. Au urmat apoi alte concursuri, la care am mai luat de cinci ori locuri întâi. Cea mai recentă competiţie la care am participat a fost organizată de Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova, pe 1 decembrie anul acesta. Este vorba despre un concurs cu caracter naţional, pe tema „Tinerii din România şi România în contextul european“, la care am obţinut premiul întâi cu un eseu în care scot în evidenţă patriotismul unui tânăr“, povesteşte Adrian.Despre premiile sale vorbeşte cu nonşalanţă. „Un premiu la care ţin foarte mult este cel oferit de Junior Achivement International, tot pentru eseu. Este un premiu internaţional şi este cu atât mai important cu cât este foarte greu să ajungi acolo. Anul acesta, la olimpiada de limba română, ţintesc locul întâi pe ţară. La un astfel de concurs poţi să vii cu o bază soli