Acţiunile Rompetrol Rafinare continuă să creeze disensiuni între minoritari şi majoritari din cauza întârzierii lansării ofertei de preluare. Se pregăteşte şi o vizită la Comisia Europeană. Bătălia pe banii kazahilor majoritari de la Rompetrol este pe cale să se mute la Comisia Europeană. Până săptămâna trecută, acţionarii minoritari, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi majoritarul KazMuniaGaz nu reuşiseră să cadă de acord asupra preţului pe care ar
Acţiunile Rompetrol Rafinare continuă să creeze disensiuni între minoritari şi majoritari din cauza întârzierii lansării ofertei de preluare. Se pregăteşte şi o vizită la Comisia Europeană.
Bătălia pe banii kazahilor majoritari de la Rompetrol este pe cale să se mute la Comisia Europeană. Până săptămâna trecută, acţionarii minoritari, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi majoritarul KazMuniaGaz nu reuşiseră să cadă de acord asupra preţului pe care ar trebui să îl conţină oferta publică de preluare a participaţiilor minoritare rămase la companiile din cadrul Rompetrol Grup în urma preluării de către kazahi.
Povestea ofertei obligatorii de preluare de la Rompetrol durează de mai bine de un an, de când acţionarii minoritari reuniţi în Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital şi-au cerut drepturile rezultate din transferul de proprietate din 2007. Conform legii, oferta ar fi trebuit efectuată de la jumătatea lui 2008, însă majoritarii au amânat momentul lansării.
Întârzierea i-a convins pe minoritari să sesizeze CNVM asupra obligativităţii ofertei. Cum în România lucrurile se mişcă oricum mai încet decât ar trebui, majoritarul a achiziţionat între timp şi restul acţiunilor deţinute de Dinu Patriciu şi ceilalţi acţionari din Rompetrol Grup NV. Valoarea tranzacţiei nu se cunoaşte, însă, dar ar putea fi comunicată doar anul viitor, când KazMunaiGaz va publica raportul fin